Είστε μακαρονάδες; Υπολόγιστε online πόσα μακαρόνια τρώτε σε km, πακέτα, κιλά & κυβικά. Spaghetti ανά εβδομάδα, μήνα, έτος, στην ζωή μας. Viral Calculator
Πόσα μακαρόνια τρώμε σε km, πακέτα, κιλά, κυβικά;
Online Viral Spaghetti Calculator
Με αυτόν τον μοναδικό viral online υπολογισμό, από το Ypologismos.gr υμνούμε τους μακαρονάδες και την αγάπη τους για τα ζυμαρικά. Απαντήσεις σπαγγέτι … σε αδιανόητες ερωτήσεις που δεν έγιναν ίσως ποτέ… γιατί ως γνωστό… τα «μακαρόνια φυγείν αδύνατον»
Viral Calculators
Στην κατηγορία online Viral Calculators, θα δημιουργούνται και προστίθενται από εμάς, οι πιο περίεργοι, μυστήριοι, απίστευτοι έως και «παρανοϊκοί» υπολογισμοί.
Περιττοί; Ίσως. Επειδή όμως μας τρώει η περιέργεια σε στιγμές χαλάρωσης… έρχονται απαντήσεις σε αδιανόητες ερωτήσεις που δεν έγιναν ίσως ποτέ. Περαστικά μας…
Τι είναι το Σπαγγέτι – Spaghetti
Ως σπαγγέτι προσδιορίζονται ωστόσο και όλα τα μακαρόνια που έχουν μέγεθος τουλάχιστον 7 και συνηθέστερα τα μεγέθη 9 μέχρι 11.
Τα Ιταλικά ξερά σπαγγέτι φτιάχνονται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αλλά εκτός της Ιταλίας, μπορεί να γίνει με άλλα είδη του αλευριού.
Παραδοσιακά, τα περισσότερα σπαγγέτι ήταν 50cm μακριά, αλλά μικρότερη μήκη έγιναν δημοφιλή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μισού του 20ου αιώνα και σήμερα τα σπαγγέτι είναι συνήθως διαθέσιμα σε μήκη 25-30cm.
Πολλές ιταλικού τύπου μακαρονάδες κανονικά φτιάχνονται με «σπαγγέτι» όπως η καρμπονάρα, η μπολονέζ και η ναπολιτάνα.
Η λέξη προέρχεται από τον πληθυντικό της ιταλικής λέξης spaghetto που με τη σειρά του είναι υποκοριστικό της λέξης spago δηλαδή λεπτός σπάγκος.
Τι είναι το Μακαρόνι – Spaghetti
Στην Ελλάδα το κλασσικό μακαρόνι φτιάχνεται από σκληρό σιτάρι, αλλά σε άλλες χώρες μπορεί να συναντήσουμε παραγωγή από άλλα είδη αλεύρου.
Πώς παράγονται – φτιάχνονται τα μακαρόνια – ζυμαρικά
Τα μακαρόνια γίνονται με την ανάμιξη σιμιγδαλιού και νερού, χωρίς την προσθήκη οποιωνδήποτε συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών. Το σιμιγδάλι είναι το αποτέλεσμα της άλεσης του σκληρού σιταριού.
Το σιμιγδάλι αναμιγνύεται με νερό και ανακατεύεται μέχρι να γίνει ζύμη. Σε αυτό το στάδιο προστίθενται και τυχόν άλλα υλικά όπως γνήσιο αποξηραμένο αυγό, ντομάτα ή σπανάκι για είδη όπως τα τρικολόρε, τα λαζάνια ή ταλιατέλλες.
Η ζύμη ζυμώνεται σε κενό αέρος μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και στη συνέχεια περνά με πίεση μέσα από τα διάφορα καλούπια, τα οποία καθορίζουν και το σχήμα των μακαρονιών.
Τα μακαρόνια στη συνέχεια περνούν μέσα από παστεριωτές σε θερμοκρασίες 80 – 90 βαθμών Κελσίου, όπου εξολοθρεύονται οιουδήποτε είδους μικρόβια και προχωρούν στα αυτόματα αποξηραντήρια, όπου αποξηραίνονται σταδιακά με ζεστό και υγρό αέρα για αρκετές ώρες, ανάλογα με το σχήμα.
Αφού αποξηρανθούν, τα μακαρόνια μπαίνουν στις αυτόματες μηχανές συσκευασίας όπου ζυγίζονται και συσκευάζονται σε πακέτα από υλικό κατάλληλο για τρόφιμα.
Η όλη διαδικασία από την ζύμωση των πρώτων υλών μέχρι και τη συσκευασία του τελικού προϊόντος σε πακέτα γίνεται αυτόματα και χρειάζεται, ανάλογα με το σχήμα, από 6 έως και 24 ώρες για να συμπληρωθεί.
Τα μακαρόνια έχουν διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από τα δύο χρόνια που αναγράφεται συνήθως στα πακέτα, φτάνει να φυλάγονται κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες φύλαξης, δηλαδή σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Σε όλα τα μοντέρνα μακαρονοποιεία, η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, με σύγχρονα ηλεκτρονικά όργανα ελέγχου, χωρίς να χρειάζεται σε οποιοδήποτε στάδιο ανθρώπινη παρέμβαση.
Σπαγγέτι – Διατροφικά στοιχεία
- Ποσότητα ανά 100 g
- Θερμίδες (kcal) 157
- Λιπίδιο 0,9 g
- Κορεσμένα λιπαρά 0,2 g
- Πολυακόρεστο λιπαρό οξύ 0,3 g
- Μονοακόρεστο λιπαρό οξύ 0,1 g
- Χοληστερόλη 0 mg
- Νάτριο 1 mg
- Κάλιο 44 mg
- Υδατάνθρακες 31 g
- Φυτικές ίνες 1,8 g
- Ζάχαρη 0,6 g
- Πρωτεΐνη 6 g
- Βιταμίνη A 0 IU
- Ασβέστιο 7 mg
- Βιταμίνη D 0 IU
- Βιταμίνη B12 0 µg
- Βιταμίνη C 0 mg
- Σίδηρος 1,3 mg
- Βιταμίνη B6 0 mg
- Μαγνήσιο 18 mg
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995
Η… ιστορία των ζυμαρικών
- Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1.000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη «λάγανον» περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες.
- Αυτή η ζύμη μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Έλληνες έποικους στον 8ο αιώνα π.Χ περίπου, και έλαβε το όνομα «laganum», που στα λατινικά σημαίνει λαζάνια
- Στα μέσα του 15ου αιώνα βρέθηκε η πρώτη συμπληρωμένη συνταγή ζυμαρικών, και συγκεκριμένα στο βιβλίο του μάγειρα Martino da Como. Αργότερα συνταγές για ζυμαρικά συναντώνται και στα κείμενα του Bartolomeo Sacchi.
- Μετά τον 15ο αιώνα τα μακαρόνια ξεκινούν να κατασκευάζονται και σε εμπορική βάση. Ωστόσο κατά τον 18ο αιώνα γνωρίζουν την μεγάλη τους άνθηση.
- Η διαδικασία παραγωγής των ζυμαρικών ξεκινά από τα τέλη του 19ου αιώνα να αυτοματοποιείται και να εξαπλώνεται τόσο σε ολόκληρη την Ιταλία, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κι από τότε μπορούμε να μιλάμε για την Βιομηχανία Ζυμαρικών
Η βιομηχανία ζυμαρικών στην Ελλάδα – Ελληνικής προέλευσης μακαρόνια
Η κλασσική μακαρονάδα είναι συνυφασμένη με την κόκκινη σάλτσα, η οποία μπορεί να περιέχει διάφορα μυρωδικά (κυρίως ρίγανη και βασιλικό), ελαιόλαδο, κρέας ή λαχανικά.
Άλλες δημοφιλείς μακαρονάδες είναι η αγαπημένη μπολονέζ – ή αλλιώς «μακαρόνια με κιμά» και η καρμπονάρα. Σκληρά τριμμένα τυριά προστίθενται συνήθως, όπως η παρμεζάνα, το πεκορίνο, η μυζήθρα και η γραβιέρα.
Η ιστορία των ελληνικών ζυμαρικών ξεκινά από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Εκεί λειτούργησε το 1824 η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες. Μέχρι τότε τα μόνα ζυμαρικά που γνώριζαν οι Έλληνες ήταν αυτά που έφτιαχναν στα σπίτια τους δηλ. οι παραδοσιακές χυλοπίτες και ο τραχανάς.
Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων.
Γνωστές και ιστορικές Ελληνικές μάρκες – βιομηχανίες μακαρονιών είναι:
- 1890: Βεζούβιος και Super STAR
- 1910: Μακαρόνια KORONA
- 1926: Μακαρόνια ΑΒΕΖ
- 1927: Μακαρόνια ΜΙSKΟ
- 1932: Μακαρόνια ΗΛΙΟΣ
- 1938: Από την ΒΕΖΑΚ στην Μέλισσα
- 1939: Μακαρόνια ΜΑΚΒΕΛ
- 1957: Μακαρόνια ΣΤΕΛΛΑ
«Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι Μίσκο!»
Σε μια χώρα στην οποία κάθε κάτοικος της φέρεται να καταναλώνει 8 κιλά ζυμαρικά ετησίως, λίγοι είναι εκείνοι που θυμούνται ότι πίσω από την ονομασία Misko κρυβόταν κάποτε η Εταιρεία Ελληνικής Βιομηχανίας Ζυμαρικών, που εγκαινίασαν το 1925 ο πρόσφυγας Φώτιος Μιχαηλίδης και ο Μίνως Κωνσταντίνου.
Βαφτίζοντάς την εμπορικά με τα δύο πρώτα γράμματα των επωνύμων τους (Μι και Κω) με ένα ενδιάμεσο Σίγμα.
Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έπληξε – κυρίως λόγω αδυναμίας εξεύρεσης πρώτων υλών στην Κατοχή – την ανθούσα μέχρι τότε ελληνική βιομηχανία, η οποία εξαγοράστηκε έναντι 10.000 δραχμών από τον Ηπειρώτη βιομήχανο Ελευθέριο Μαντζίκα και τις οικογένειες Παπαναστασίου (των ζυμαρικών «Ρεκόρ»), Θεοδωράκη (των ζυμαρικών «Θρίαμβος») και Παπαχρυσάνθου (από την Πάτρα)
Στον Μαντζίκα αποδίδεται, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, μία από τις πιο επιτυχημένες διαφημίσεις, με την ατάκα «Ακάκιε μην ξεχάσεις τα μακαρόνια να είναι Μίσκο!».
Πόσοι ξέρουν ότι ως προς τον μοναχό Ακάκιο, που έγραψε ιστορία, υπάρχει διχογνωμία. Κατά την εκδοχή του βιομήχανου Ελευθέριου Ματζίκα η ιδέα γεννήθηκε βλέποντας έναν μοναχό στα Μετέωρα.
Μια άλλη εκδοχή θέλει τον Ακάκιο ως υπαρκτό πρόσωπο, τον μοναχό Ακάκιο Παπάς, από τη Δεσφίνα Φωκίδος, ο οποίος μόναζε στο Άγιο Όρος.
Η βασική διχογνωμία αφορά όμως την πρώτη ιδέα. Η οποία ανάγεται, πίσω, στο 1915. Και σε ένα σκίτσο – διαφημιστικό επίσης – του Κρητικού και Κερκυραίου εκ καταγωγής σκιτσογράφου Ηλία Κουμετάκη, όπως αναφέρεται σε μονογραφία του, αλλά και στην «Ιστορία του Ελληνικού τσιγάρου» (Ε.Λ.Ι.Α, 1998). Μόνον που εκεί ο Ακάκιος ήταν… μοναχός Ονούφριος.
Και η φράση που του απέδιδε ο Κουμετάκης ήταν «Και μην ξεχάσεις, Ονούφριε, τα σιγάρα να είναι Γιαννουκάκη!».
Κατηγορίες ζυμαρικών. Συστατικά, ξήρανση, σχήμα, βρασμός, βιολογικά
Τα ζυμαρικά, ανάλογα με τα συστατικά τους, το αν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και το σχήμα τους, χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες. Με βάση τα συστατικά τους χωρίζονται σε απλά και ειδικά.
- Τα απλά ζυμαρικά παράγονται από σιμιγδάλι σκληρού σιταριού και νερό.
- Τα ειδικά ζυμαρικά εκτός από το σιμιγδάλι και το νερό περιέχουν και άλλα συστατικά, όπως αυγό, γάλα, σπανάκι, ντομάτα, καρότο, κτλ.
- «Ολικής άλεσης». Στην κατηγορία των ειδικών ζυμαρικών ανήκουν επίσης τα ζυμαρικά «ολικής άλεσης», τα ζυμαρικά με σόγια, με σόγια και προσθήκη γλουτένης (διαιτητικά ζυμαρικά) κ.α.
Ανάλογα με το αν έχουν υποστεί ή όχι ξήρανση, τα ζυμαρικά διακρίνονται σε ξηρά και φρέσκα.
- Ξηρά ζυμαρικά. Τα ξηρά ζυμαρικά διατηρούνται σε συνθήκες περιβάλλοντος, για 2 ή και περισσότερα χρόνια, γιατί με την ξήρανση περιέχουν ελάχιστη υγρασία και έτσι δεν κινδυνεύουν από αλλοιώσεις.
- Φρέσκα ζυμαρικά. Τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται απαραίτητα και μόνο στο ψυγείο για λίγες ημέρες
Και τέλος, ανάλογα με το σχήμα τους, τα ζυμαρικά χωρίζονται σε έξι βασικές κατηγορίες:
- Μακρά Ζυμαρικά (μακαρόνια ή σπαγγέτι)
Περιλαμβάνονται τα τρυπητά ζυμαρικά: Spaghetti Espressi, Μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο, Νο 3 – Τρυπητό, Νο 5 – Τρυπητό και τα συμπαγή ζυμαρικά:Μακαρόνια Νο 6, Νο 7 – Σπαγγέτι, Νο 10 – Σπαγγετίνη, Νο 12 – Έξτρα Σπαγγετίνη, Νο 22 – Ριγκάτι, Λιγκουΐνι - Κοφτά Ζυμαρικά.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα εξής βασικά ζυμαρικά:Μακαρονάκι κοφτό χονδρό και ριγέ, Πέννες απλές και ριγέ τρικολόρε, Ριγκατόνι, Κοχύλι,Αχιβάδα και Κοχλίες Χονδροί, Φιογκάκια, Μακαρονάκι κοφτάκι και Κοφτό μισό, Κοράλλι χονδρό και μέτριο, Κουσκουσέ ή Κουσκούσι, κ.α. - Ειδικά ζυμαρικά και φωλιές
Σε αυτά περιλαμβάνονται ζυμαρικά με μεγαλύτερο μέγεθος, σε κυλινδρικό σχήμα (Κανελόνια), επίπεδα παραλληλόγραμμα ή μακρόστενα (Λαζάνια) καθώς και σε σχήμα φωλιάς (Ταλιατέλες, Παπαρδέλες, Φετουτσίνι, Φιδές) - Ψιλά Ζυμαρικά για σούπες
Η πιο δημοφιλής κατηγορία είναι αυτή εδώ, που προορίζεται κυρίως για σούπες και περιλαμβάνει πάστες σε διάφορα μεγέθη όπως: Κριθαράκι χοντρό και μέτριο, Ρυζάκι ή Ρυζόνι, Πεπονάκι, Σησαμάκι ή Σουσαμάκι. - Ζυμαρικά για παιδιά. Πρόκειται για ζυμαρικά που είναι φτιαγμένα σε ειδικά καλούπια, ώστε να παίρνουν διάφορα περίεργα σχήματα παιχνιδιών, που αρέσουν πολύ στα παιδιά, όπως: Ζωάκια, τα Cars, τις Fairies της Disney, τη Ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια, κ.α.
- Παραδοσιακά Ζυμαρικά και Γεμιστά
Σε αυτά συγκαταλέγονται τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά, που φτιάχνονται με φρέσκο γάλα και φρέσκα αυγά και είναι:
Ο Τραχανάς, οι Χυλοπίτες (τα τουτουμάκια) και το χυλοπιτάκι, τα λαζάνια και το κριθαράκι, καθώς και άλλα ζυμαρικά, ελληνικά και ιταλικά, σε διάφορα σχήματα.Είναι εύγευστα, με κάπως μαστιχωτή υφή, κι όταν βράσουν αρκετά, χυλώνουν, γι’ αυτό τα προτιμάμε στα παραδοσιακά γιουβέτσια.
- Στην αγορά μπορούμε να βρούμε και ζυμαρικά ειδικής διατροφής, που παράγονται κυρίως από αλεύρι καλαμποκιού ή ρυζιού (χωρίς γλουτένη)
- Υπάρχουν επίσης και άλλα είδη ζυμαρικών, όπως τα γεμιστά ζυμαρικά (Τορτελίνι, Ραβιόλι κ.α.) και τα ζυμαρικά από φύλλο ζύμης, όπως τα λαζάνια και οι χυλοπίτες.
Ένας επιπλέον διαχωρισμός στα ζυμαρικά, γίνεται με βάση το χρόνο βρασμού τους.
Έτσι, υπάρχουν τα ζυμαρικά γρήγορου βρασμού (Spaghetti Espressi, πέννες γρήγορου βρασμού), που βράζουν πολύ γρήγορα λόγω του λεπτού τοιχώματος τους.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα βιολογικά ζυμαρικά.
Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα ζυμαρικά, είναι ότι το σιμιγδάλι για την παραγωγή τους προέρχεται από 100% σκληρό σιτάρι βιολογικής καλλιέργειας, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται σε κανένα στάδιο της παραγωγής χημικά, φυτοφάρμακα και οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθούνται είναι ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον.
Η γκάμα σχημάτων στα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πράγμα που αντανακλά την αυξημένη ζήτησή τους, από τους καταναλωτές.
Στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν κι αυτά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Έχουν κάπως «δύσκολη» γεύση και συνήθως θέλουν περισσότερο χρόνο βράσιμο.
Η αλφαβήτα των ζυμαρικών – Κατάλογος – τύποι ζυμαρικών
Ακολουθεί ένας αναλυτικό κατάλογος των πολλών διαφορετικών τύπων ζυμαρικών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κουζίνες σε όλο τον κόσμο.
- 1. BUCATINI
- 2. PENNE
- 3. SCIALATELLI
- 4. TAGLIATELLE
- 5. CASERECCE
- 6. MAFALDA
- 7. GNOCCHETTI SARDI
- 8. GNOCCHI
- 9. SPAGHETTI
- 10. SAGNE TORTE
- 11. PACCHERI
- 12. TORTIGLIONI
- 13. RIGATONI
- 14. DITALINI
- 15. FARFALLE
- 16. MACCHERONI
- 17. LINGUINE
- 18. PICI
- 19. RAVIOLI
- 20. TORTELLINI
- 21. CAPRICCI
- 22. FUSILLI
- 23. CANULE
- 24. CHIOCCIOLE
- 25. DITALI
- 26. ZITI
- 27. FRICELLI
- 28. ORECCHIETTE
- 29. STELLINE
- 30. PASSATELLI
- 31. MEZZE PENNE
- 32. LASAGNE
- 33. CROXETTI
- 34. VERMICELLI
- 35. AGNOLOTTI
- 36. TORTELLONI
- 37. TORTELLI
- 38. FILINI
- 39. ANELLI
- 40. ANELLINI
- 41. BIGOLI
- 42. STROZZAPRETI
- 43. BAVETTE
- 44. TAGLIOLINI
- 45. PIZZOCCHERI
- 46. SPAGHETTI ALLA CHITARRA
- 47. TAGLIERINI
- 48. TRENETTE
- 49. CANNELLONI
- 50. CAVATAPPI
- 51. GARGANELLI
- 52. CAVATELLI
- 53. CONCHIGLIE
- 54. FOGLIE D’ULIVO
- 55. LUMACHE
- 56. PIPE
- 57. ROTELLE
- 58. TROFIE
- 59. FREGOLA
- 60. QUADRETTINI
- 61. CAPPELLETTI
- 62. FAGOTTINI
- 63. MEZZELUNE
- 64. SPÄTZLE
- 65. SEDANI
- 66. PAPPARDELLE
- 67. FETUCCINE
- 68. ORZO
Πηγές για τα κείμενα και μόνο: Βικιπαίδεια 1η και 2η, Protagon.gr, simposio.news