Υπολογισμός και μετατροπή ενός κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό και αντίστροφα ενός δεκαδικού αριθμού σε κλάσμα. Κανόνες στα κλάσματα – Ομώνυμα & ετερώνυμα
Μετατροπή κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό και αντίστροφα
Decimal to fraction and fraction to decimal calculator
Μετέτρεψε ένα κλάσμα σε δεκαδικό αριθμό και αντίστροφα ένα δεκαδικό αριθμό σε κλάσμα. Πράξεις στα κλάσματα.
1 Μετατροπή κλάσματος σε δεκαδικό αριθμό
2 Μετατροπή δεκαδικού αριθμού σε κλάσμα
Κλάσμα στα μαθηματικά
Επίσης εκφράζει τον λόγο δύο μεγεθών, στον οποίο δυο αριθμοί συσχετίζονται σε μια σχέση ένα-προς-πολλά, αντί για μια συγκριτική συσχέτιση μεταξύ ποσοτήτων.
Αποτελείται από δυο τμήματα, τον αριθμητή που βρίσκεται πάνω από τη γραμμή κλάσματος και τον παρονομαστή που βρίσκεται στο κάτω μέρος ο αριθμητής και ο παρονομαστής λέγονται όροι του κλάσματος.
Οι όροι μπορεί να είναι οποιοιδήποτε ακέραιοι αριθμοί, θετικοί ή αρνητικοί, με μοναδικό περιορισμό ότι ο παρονομαστής δεν μπορεί ποτέ να είναι μηδέν.
Το κλάσμα ουσιαστικά είναι μια μορφή αναπαράστασης του πηλίκου της διαίρεσης δυο αριθμών, του αριθμητή δια του παρονομαστή.
Έτσι, μπορεί η αριθμητική του τιμή να ισούται με έναν ακέραιο ή έναν δεκαδικό αριθμό. Το κλάσμα είναι ρητός αριθμός. Το σύνθετο κλάσμα είναι ένα κλάσμα το οποίο για όρους έχει δυο άλλα κλάσματα.
Όπως και όλοι οι αριθμοί, τα κλάσματα μπορούν να προστεθούν, να αφαιρεθούν, να πολλαπλασιαστούν και να διαιρεθούν.
Κανόνες στα κλάσματα – Ομώνυμα & ετερώνυμα
Ειδικοί κανόνες ισχύουν για την πρόσθεση και την αφαίρεση, όπου για να μπορέσει να εκτελεστεί η πράξη πρέπει τα κλάσματα να είναι ομώνυμα.
Δηλαδή να έχουν ίδιο παρονομαστή, κάτι που πετυχαίνεται με πολλαπλασιασμό των όρων των κλασμάτων με τον κατάλληλο αριθμό ώστε οι παρονομαστές να γίνουν ίσοι με το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο τους.
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με πολλαπλασιασμό των ομόλογων όρων (αριθμητές με αριθμητές, παρονομαστές με παρονομαστές) ενώ η διαίρεση μέσω της απλοποίησης σύνθετου κλάσματος ή, πιο απλά, με πολλαπλασιασμό με το αντίστροφο του κλάσματος που αποτελεί το διαιρέτη.
Τα κλάσματα που έχουν τον ίδιο παρονομαστή ονομάζονται ομώνυμα. Τα κλάσματα που δεν είναι ομώνυμα λέγονται ετερώνυμα.
Αν δύο κλάσματα δεν είναι ομώνυμα τότε μπορούμε να βρούμε δύο κλάσματα ισοδύναμα με αυτά που να είναι ομώνυμα. Η εργασία είναι απλή: πολλαπλασιάζουμε τους όρους κάθε κλάσματος με τον παρονομαστή του άλλου.
Από δύο ομώνυμα κλάσματα μεγαλύτερο είναι αυτό που έχει τον μεγαλύτερο αριθμητή. Με ετερώνυμα κλάσματα μπορούμε να κάνουμε μόνο πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Για να κάνουμε πρόσθεση ή αφαίρεση κλασμάτων θα πρέπει τα κλάσματα να είναι ομώνυμα | via
Διαίρεση – Μαθηματική πράξη
Στα μαθηματικά, και ειδικά στην βασική αριθμητική, διαίρεση είναι η αριθμητική πράξη «αντίστροφη» του πολλαπλασιασμού.
Ή ακριβέστερα, διαίρεση του αριθμού a με τον αριθμό b είναι ο πολλαπλασιασμός του a με τον αντίστροφο του b.
Η διαίρεση συχνά γράφεται στην άλγεβρα και τις επιστήμες τοποθετώντας τον διαιρετέο ή αριθμητή πάνω από τον διαιρέτη ή παρονομαστή με μια οριζόντια γραμμή ανάμεσά τους.
Για παράδειγμα το a δια του b γράφεται:
$$ a / b $$
Αυτό διαβάζεται προφορικά ως το a διαιρεμένο δια του b ή a δια b.
Ένας άλλος τρόπος να απεικονισθεί η διαίρεση σε μια γραμμή είναι γράφοντας τον διαιρετέο, μια πλάγια γραμμή, και το διαιρέτη:
a/b
Δείτε επίσης στο Ypologismos.gr: Υπολογισμός διαίρεσης δύο αριθμών. Διαιρετέος, διαιρέτης, πηλίκο
Διδασκαλία της διαίρεσης – Wikipedia
Η διαίρεση περιγράφει δυο διαφορετικά αλλά σχετικά πράγματα:
1 Το μοίρασμα ενός συνόλου a περιλαμβάνει τη διαμόρφωση b συνόλων που είναι ίσα σε μέγεθος. Το μέγεθος c καθενός από τα διαμορφωμένα σύνολα, είναι το πηλίκο των a και b.
2 Η μέτρηση, δηλαδή η εύρεση του καθαρού αριθμού c των συνόλων μεγέθους b που όλα μαζί συναποτελούν το σύνολο a. Ο αριθμός c των συνόλων που μπορούν να δημιουργηθούν είναι το πηλίκο των a και b.
Η διδασκαλία της διαίρεσης οδηγεί στην εισαγωγή των μαθητών στην έννοια των κλασμάτων. Αντίθετα με την πρόσθεση, την αφαίρεση και τον πολλαπλασιασμό, το σύνολο των ακεραίων δεν είναι κλειστό ως προς τη διαίρεση.