Βρες την διαφορά - ζώνες ώρας μεταξύ εκατοντάδων πόλεων και κρατών στον κόσμο. UTC & Γκρίνουιτς - GMT. Τι ώρα είναι σε Νέα Υόρκη κ.ά; Time Zone Converter
The Time Zone Converter – Bρες τη διαφορά ώρας ανάμεσα σε πόλεις & κράτη
Κάντε κλικ στην εικόνα για να μεταβείτε στην υπηρεσία – ιστοσελίδα για την αναζήτηση ώρας ανά πόλη, κράτος, ζώνη ώρας κλπ
World Clock, time zone. Ζώνες ώρας – παγκόσμια ώρα
Θέστε το δείκτη του ποντικιού στην περιοχή – χώρες που θέλετε να δείτε την ώρα. Επιλέξτε μέχρι 3 πόλεις για να εμφανιστεί η τρέχουσα ώρα κάθε μίας στο κάτω μέρος του χάρτη.
Ζώνες ώρας ή ωριαίες άτρακτοι Γης. UTC – GMT
Οι ζώνες ώρας ή ωριαίες άτρακτοι είναι περιοχές της Γης που έχουν θεσμοθετήσει την ίδια ώρα που αναφέρεται ως τοπική ώρα. Παλιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν την τοπική ηλιακή ώρα με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση της ώρας από πόλη σε πόλη.
Καθώς οι τηλεπικοινωνίες βελτιώνονταν και οι σιδηρόδρομοι επεκτείνονταν αυτό γινόταν όλο και πιο αντιληπτό. Οι ζώνες ώρας διόρθωσαν μερικώς το πρόβλημα θέτοντας τα ρολόγια μιας περιοχής στην ίδια μέση ηλιακή ώρα.
Οι ζώνες ώρας γενικά έχουν κέντρο τους μεσημβρινούς του μήκους που είναι πολλαπλάσιο των 15° κι έτσι οι γειτονικές ζώνες ώρας έχουν διαφορά μεταξύ τους μία ώρα.Παρ’όλα αυτά η μία ώρα διαφοράς δεν είναι καθολική, καθώς το σχήμα των ζωνών ώρας είναι ακανόνιστο επειδή συνήθως ακολουθούν τα σύνορα επαρχιών ή κρατών.
Coordinated Universal Time (UTC)
Όλες οι ζώνες ώρας ορίζονται σε σχέση με την Coordinated Universal Time (UTC). Το σημείο αναφοράς των ζωνών ώρας είναι ο Πρώτος Μεσημβρινός (γεωγρ. μήκος 0°) που περνά από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στο Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο).
Για το λόγο αυτό πολλές φορές ο όρος Μέση Ώρα Γκρίνουιτς (GMT) συχνά χρησιμοποιείται (π.χ. από το BBC) για να αναφερθεί μια “βασική ώρα” με την οποία όλες οι άλλες ζώνες ώρας είναι σχετικές.
Ο όρος UTC πάντως είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται σήμερα για τον χρόνο που ορίζεται από ατομικές μετρήσεις χρόνου ξέχωρα από την ώρα που ορίζεται από αστρονομικές παρατηρήσεις που γίνονταν παλιότερα στο Γκρίνουιτς.
Οι ζώνες ώρας είναι 24 στο σύνολο με 15° εύρος η καθεμία.Κάθε κράτος ακολουθεί την επίσημη ώρα της ζώνης στην οποία βρίσκεται. Σε περίπτωση που μία χώρα εκτείνεται σε δύο ζώνες ακολουθείται η ώρα της ζώνης στην οποία βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας.
Πολλές χώρες όμως δεν υιοθετούν την ζώνη που αντιστοιχεί στον μεσημβρινό που περνά από εκεί, αλλά κάποιον στα ανατολικά ή τα δυτικά.
Έτσι η Ισπανία και η Γαλλία παρότι ο Πρώτος Μεσημβρινός περνά από τις χώρες τους χρησιμοποιούν την μέση ηλιακή ώρα των 15 μοιρών ανατολικά (Ώρα Κεντρικής Ευρώπης) αντί των 0 μοιρών (Μέση Ώρα Γκρίνουιτς). via
Μέτρηση μονάδας χρόνου
Όπως η μονάδα μήκους (το μέτρο) καθιερώθηκε το 1789 από τους Γάλλους, ως τμήμα της περιμέτρου ενός μεσημβρινού της Γης, έτσι και η καθιέρωση των μονάδων του χρόνου βασίστηκε στα φαινόμενα της περιστροφής και περιφοράς της Γης.
Από το 1972, για μεγαλύτερη ακρίβεια ο χρόνος υπολογίζεται, διεθνώς, με ατομικά ωρολόγια.
Τοπική ώρα και ώρα ζωνών (ατράκτων)
Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ δύο διαδοχικών μεσουρανίσεων του Ήλιου είναι 24 ώρες. Κάθε σημείο της επιφάνειας της Γης, εκτός των πόλων διατρέχει:
- σε 24 ώρες 360°,
- σε 1 πρώτο λεπτό 15′ της μοίρας, άρα σε 4′ 1°
- σε 1 ώρα 15°,
- σε 1 δευτερόλεπτο 15″ της μοίρας, άρα σε 4″ 1′ της μοίρας.
Επειδή η Γη περιστρέφεται από δυτικά προς τα ανατολικά, ένας τόπος που βρίσκεται ανατολικότερα κάποιου άλλου προηγείται στο χρόνο.
Συγκεκριμένα, για διαφορά γεωγραφικού μήκους 1° προηγείται κατά 4′. Αν ένας τόπος βρίσκεται ανατολικότερα κάποιου άλλου 5 ½°, η τοπική ώρα του πρώτου προηγείται κατά 22 δευτερόλεπτα (5 ½ Χ 4″ = 22″).
Αντίθετα, αν ο τόπος βρίσκεται δυτικότερα κάποιου άλλου, τότε η τοπική ώρα θα έχει καθυστέρηση.
Για να αποφευχθούν οι δυσκολίες που θα προέκυπταν στις συγκοινωνίες και στις τηλεπικοινωνίες, αν κάθε τόπος χαρακτηριζόταν από τη δική του τοπική ώρα, καθιερώθηκε ο χρόνος των ζωνών ή ωριαίων ατράκτων.
Με τον όρο ωριαία άτρακτο εννοούμε μία ζώνη της επιφάνειας της Γης κατά τη μεσημβρινή διεύθυνση, της οποίας το πλάτος είναι 15°.
Η Γη χωρίζεται σε 24 ωριαίες ατράκτους, που βρίσκονται ανατολικά και δυτικά του κεντρικού μεσημβρινού.
- Η Δυτικοευρωπαϊκή ώρα (Δ.Ε.Ω.) είναι η ώρα του Γκρήνουιτς ή παγκόσμια ώρα, και ισχύει για τη Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία και Ισλανδία.
- H Κεντρικοευρωπαϊκή ώρα (Κ.Ε.Ω.) είναι η ώρα του 15ου ανατολικού μεσημβρινού, η οποία ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Ανατολική και Δυτική Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελβετία, Ιταλία, τέως Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία.
- Η Νοτιανατολικοευρωπαϊκή ώρα (Ν.Α.Ω.) ισχύει για την Φιλλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία.